Societat digital

Societat digital

divendres, 4 de desembre del 2015

SÍNTESI DEL TEMA 3: L'APRENENTATGE A L'ERA DIGITAL

Activitat a classe
En aquest tercer bloc hem tractat molts temes interessants i útils per a un futur. Un d’ells, el qual el vàrem treballar amb la lectura de Siemens, en aquesta lectura ens presentava diverses teories les quals ens diu que actualment no tenen validesa. El tema en concret és el Connetivisme, el qual vàrem fer unes preguntes sobre la lectura. Però la que més hem va crear inquietud, va ser la metàfora que vàrem fer de l’arbre, amb una companya de classe. Cal tenir present la relació d’aquest aprenentatge, que és molt similar a la manera d’aprendre actual, es basa en que tots els coneixements els trobem dins d’un mateix calaix el qual hi pot sortir i entra informació i tothom pot ser emissor i receptor. També és necessari, tenir en compte que tothom ha d’estar actualitzat, igual que l’aprenentatge, tota persona que vulgui ser comptent en un món com el nostre, el qual canvia continuament, caldrà que tingui una formació continuada al llarg de tota la seva vida.

David Maniega va venir a fer-nos una conferència, en la que ens va mostrar alguns elements tecnològics els quals són molt útils per a l'ensenyament. Aquests ens permeten que l’alumne es posi en una situació concreta, i per tant tingui un aprenentatge molt més significatiu, a través de l’experiència de viure en primera persona certes situacions o veure element que estan en el currículum acadèmic. Ens va mostrar com amb una càmera i unes cartes amb un codi, es projectava a la pantalla, diferents òrgans (segons el codi). Aquesta és una eina la qual permet que l’ensenyament sigui molt menys tradicional, provocant així un aprenentatge més eficaç. Tot i que tota la conferència va ser de gran interès, va haver un projecte que ens va presentar d’un joc, el qual et permet viure en un primer pla situacions fictícies. Aquest joc s’anomena The Void, i encara que únicament és un projecte, desconeixia totalment aquest camp i hem va crear una intriga la qual cosa ha provocat que indagui en aquest àmbit.

Projecte: THE VOID

No voldria acabar de remarcar aquells temes que m’han semblat més interessants, sense esmentar la influència que tenen les tecnologies en el nostre dia a dia. Cada vegada, tinc més eines per a realitzar treballs, fer deures, estudiar, ets, tot això, m’aporta la facilitat en realitzar certes tasques. Actualment quan fem un treball amb altres persones, no és necessari quedar físicament, la qual cosa pot suposar dificultós ja que no tothom és del mateix territori i/o disposa del mateix temps. Amb les eines de Google s’ha donat la facilitat de poder editar un mateix document des de qualsevol aparell el quan pugui utilitzar el Google drive. Per a tots nosaltres ha suposat un gran avenç i molt enriquidor, facilitant les tasques en grup.
Com ja sabem molts països han implementat les TIC a les aules si en la vida dels estudiants però no per això els resultats d’aquests estudiants són millors. Cada vegada en més mesura, tothom pot ser consumidor i reproductor de la informació que trobem a la xarxa, això ens aporta una gran quantitat d’opinions i d’informació, però no per això és fiable, i per tant, caldrà que seleccionem sota el nostre criteri, les cerques que fem per tal de verificar si realment la informació és certa o no. Com hem tractat durant tota l’assignatura, el que es necessita actualment donar a les escoles són les eines per a filtrar la informació a que per a fer qualsevol cosa al llarg de la nostra vida serà necessari cercar informació de qualsevol àmbit i per tant requerirem d’habilitats.


Aprenentatge amb les TIC
Davant de tots els temes tractats a classe, m’han sorgit diversos dubtes els quals m’agradaria compartir. Encara que la tecnologia cada vegada es més present en les nostres vides, no només personal sinó també acadèmic i professional. Tot i això, alguns països han deixat de potenciar en tanta mesura les tecnologies a l’aula ja que els resultats amb la implementació d’aquestes no han estat els esperats. Finlàndia, pioner en les proves PISA, no és dels països que més tecnologia ha invertit per a  implementar a les aules. Davant de tot això, cal que ens plantegem quines són les repercussions que tenen en els alumnes, i si realment els països s’han de replantejar la importància que donen a les tecnologies a l’aula, ja que el problema pot venir tant de la falta de recursos com de la mala metodologia. Un mestre que fa servir les TIC a l’aula ha de dominar aquestes i saber com utilitzar-les. És necessari que el mestre, no deixi que les tecnologies puguin suplir la seva tasca, únicament el mestre ha de deixar de fer aquelles feines que les TIC poden fer, i centrar-se en aquelles que una màquina no les podrà fer.
D’altre banda, gran quantitat dels ciutadans veuen les tecnologies com a un element essencial i molt important que cal que tothom utilitzi, però deixant de banda tot allò positiu que ens aporten, cal no oblidar altres accions que abans es feien i que quan no disposem d’un aparell tecnològic som incapaços de realitzar. Una acció que per a mi és molt important i que cada vegada hi és més present són les faltes d’ortografia, estem més acostumats a no fixar-nos en com escrivim ja que tenim el corrector ortogràfic, i escriure de manera correcte és molt important ja que s’utilitza al dia a dia i és bàsic per a qualsevol persona. Trobem el pedagog Paulo Freire, que va lluitar per a fomentar l’alfabetització i arribat aquest punt cal que ens plantegem si estem des alfabetitzant ja que les tecnologies ens fan aquesta tasca i no els hi donem importància.


Davant de tots aquests conceptes que han anat sorgit al llarg del temari, m’han servit per tal de donar-me compte que les tecnologies són necessàries per a poder sobreviure en aquesta societat. En molts casos no utilitzem certes aplicacions, o per desconeixement, o per que no les dominem i per tant se’ns fa una muntanya haver-les d’utilitzar. Un clar exemple, és l’ús del Piktochart el qual no sabia que existia, des de que vàrem tractar el tema de les infografies vaig iniciar-me en aquest tipus de programes els quals ara estic indagant per tal de dominar-los una mica més i poder-los utilitzar en un futur per a fer treballs, presentacions o fins i tot a nivell laboral.

D’altra banda, un altre tema el qual es va presentar en la conferència de David Maniega, sobre la realitat augmentada, tot i que en desconeixia la existència, hem va cridar molt l’atenció i crec que hauria aprendre més sobre aquest terreny ja que en un futur estarà a l’abast dels ciutadans. Aquesta tecnologia hem va sembla molt interessant a nivell educatiu ja que permet un aprenentatge significatiu el qual permet que l’alumne estigui molt més motivat i no s’oblidi amb facilitat. La realitat augmentada és un camp molt interessant a nivell pedagògic i per tant, com a futura professional de l’educació hauria de continuar buscant més informació sobre aquesta tecnologia.


Com a conclusió d’aquesta reflexió, crec que hem de trobar un punt entremig, el qual no ens tanquem a les noves tecnologies però tampoc és necessari donar tanta importància aquestes ja que això provoca que deixem de costat elements essencials per a la vida. Com a futura professional he de cercar sobre les novetats en relació a les TIC ja que si se’n fa un bon ús pot ser clau per a l’èxit educatiu. Des del meu punt de vista, tot professional de l’educació, hauria d’estar en constant formació, en temes generals però  en més mesura a nivell tecnològic, ja que surten novetats contínuament i en molts casos el mestre no té constància de l’existència de algunes eines que poden ser molt interessants per a ensenyar.

dijous, 3 de desembre del 2015

Ageing Societies, Learning and ICT

TIC en la tercera edat



1.- Què és ageing Society? 

És un model de societat, que te en compte a la gent gran i les seves necessitats d’aprenentatge. Cada vegada hi ha més envelliment, aquesta societat, aquest tipus de població té unes necessitats específiques pròpies de la seva edat, però les oportunitats d’aprenentatge que se’ls hi ofereixen són escasses. En general la motivació de la gent gran té a veure en millorar la seva qualitat de vida, mantenir-se actius i compartir el seu coenixement amb els altres. Aquest grup de persones tenen certes barreres en l’acció d’aprendre, com pot ser el transport sanitàri i els coneixements previs.


2.- Estas d’acord amb la següent afirmació: Today educational solution rarely address the interests and specific needs of older people. 

Sí que estem d’acord, la major part dels projectes educatius van destinats  a edats inferiors (joves, infants, ets). No obstant, coneixem institucions que ofereixen aquest tipus d’activitats, però la participació no és l’esperada i pot ser donat per les barreres d’aprenentatge com pot ser la dificultat per a mobilitzar-se, la salut, ets o és un tema que la gent gran no te la concepció de l’aprenentatge al llarg de la vida.


3.- Fes un anàlisis de la proporció entre aprenentatge formal i no formal o informal en primera persona.

Tot i que aparentment dediquem moltes hores a l’aprenentatge formal (universitat), considerem que el significatiu es dona molt més en l’aprenentatge informal (amics, familiar, mitjans de comunicació, xarxes socials, ets). I en menys mesura el no formal.
Cada vegada l’aprenentatge no fomal i informal té més rellevància. Per a la gent gran l’aprenentatge informal és més important que el formal, tenen més llibertat millors horaris.


4.- Quins aspectes afavoreixen i quins perjudiquen l’aprenentatge de les persones de les persones grans?

Els elements que poden perjudicar l’aprenentatge són les capacitats cognitives (treballar la memòria, raonament i la velocitat de la informació, entre d’altres pot suposar una dificulta ja que van en declivi amb l’edat. D’altre banda, els aspectes que afavoreixen l’aprenentatge de la gent gran són la llarga experiència  en el lloc de treball, es conèixen a ells mateixos i les àrees d’interès ajuden a ser més decidits a aprendre.

5.- Troba informació en el text que recolzi l’afirmació següent: les persones grans no són un grup homogeni  pel quer fa a l’aprenentatge.

Les persones grans no són un grup homogeni ja que hi ha diferències com l’edat de juvilació, edat d’autonomia com a pensionista, ets. Hi ha diferents fases dins d’aquest grup, els quals tindran diferents necessitats.


6.- Enumera les motivacions de les persones grans per aprendre ( coping with everyday life, intelectual interested, keep one’s mind active,  come in contact with other people, share experience gained during life.)

La motivació instrinsica, es a dir que pot venir per l’interès general o del valor percebut afegit en aprendre o de les necessitats personals específiques. La motivació requereix que la persona s’adapti a noves situacions. També fer fornt a la vida quotidiana, tenir contacte amb altres persones, així com compartir l’experiència adquirirda durant la vida. Tenen  un interès tant  pràctic com intel·lectual. Mantenir la ment activa. Les motivacions  tot i que algunes poden ser semblant, d’altres seràn unicament d’un sector concret com les persones vidues. 


7.- Què vol dir “ICT is a topic for learning as well as a means for learning”?

TIC és un tema d'aprenentatge, així com un mitjà per a l'aprenentatge.
La tecnologia és un mitja per el qual t’ofereix un univers el qual s’ha d’explorar ja que ens pot donar resposta a moltes necessitats les quals no requereixen que l’usuari es mogui de casa. Tot i això, per a la gent de la tercera edat no és considerat una important necessitat d’aprenentatge. És diferent aprendre amb tecnologia diferents matèries que aprendre a usar la tecnología. 


8.- Esteu d’acord amb l’afirmació  “it is important to educate older people about the usefulness and existence of tools, services and learning opportunities that could improve their independence and quality of life”? Citeu un exemple del vostre entorn o que hagueu trobat a la xarxa.

És important educar a la gent gran sobre la utilitat i l'existència d'eines,
serveis i oportunitats d'aprenentatge que podrien millorar la seva independència i qualitat de vida.
Si que estic d'acord amb aquesta afirmació ja que hi ha moltes aplicacions que qualsevol persona gran podria tenir en una tablet o un movi les quals són molt útils i els hi podrien facilitar la vida, com Primer alert (actua com a botó d’emergència i envia correus electrònics amb les coordenadoes del GPS, envia SMS i avisa als serveis mèdics. També altres exemples, Consulta online centre salut primàri i Lumosity (exercitar la memòria).



9.- Segons els autors, de quina manera les TIC poden facilitar l’accés de la gent gran a l’aprenentatge?


Les noves tecnologies compensen les limitacions físiques com l'oïda, la vista i les dificultats motores. Si no fos per la tecnologia compensar aquestes habilitats seia molt més complexa.
 Les tecnologies s’adapten als diversos ritmes d’aprenentatge, això ofereix un gran avantatge per a les persones de la tercera edat ja que cada persona té unes acracterístiques diferents. Es poden fer moltes més coses a través de les TIC ja que es pot tornar a mirar, retallar, subratllar, la qual cosa els molt més fàcil que no un text el qual no el pots manipular.

Per últim, les necessitats individuals, cada persona té unes necessitats i un temps determinat, i això facilita la oportunitat d'aprendre ja que no tenen tantes limitacions.



10. Analitza l’ús de l’ordinador o altres dispositius electrònics per part de persones de 65-74 anys del teu entorn. Amb quina finalitat els fan servir? Quines dificultats es troben?

Gran part de les persones majors de 65 anys, no utilitzen les noves tecnologies. Molts d’ells, tot just ara s’han iniciat amb els telèfons mòbils, però trobem pocs casos que utilitzin smartphones. De gent gran que utilitzi ordinadors, n’hi ha poca, primerament per que cal invertir uns diners per a un aparell que ells de bon principi no li troben una utilitat, i és una despesa econòmic important. Per altre banda, al tenir problemes relacionats amb la salut, els dificulta aquest ús i per tant moltes vegades els és més un problema que no una ajuda.
La raó per la qual que ells s’inicien a les TIC, es per que veuen un benefici en utilitzar-ho, en el cas dels mobils, els és una eina molt pràctica per que poden estar comunicats continuament. Els ordinadors, al ser una eina molt més complexa, és menys usual que el facin servir, tot i això, ho solen utilitzar per a facilitar certes tasques que feien abans.

Persones grans utilitzant les TIC


11. Per què creuen els autors que les xarxes socials jugen un paper clau en el desenvolupament de la competència ditgital / habilitats TIC? Les xarxes socials en l’aprenentatge de les TIC donen habilitats relacionades amb l’adquisició i el manteniment de les competències d’aquestes. La qual requereix una contínua experimentació i aprendrenen fent. És com un entorn constructivista, ells no tenen un tutorial a les xarxes socials, vas aprenentenr a mesura que proves.